Szomszédoksik

Kedves idős Szomszédok!

Ha félnek a koronavírustól és úgy gondolják, hogy segíteni tudunk a bevásárlásban, elmegyünk Önök helyett boltba vagy gyógyszertárba.

Kopogjanak vagy csengessenek a ……………….. ajtón vagy hívjanak telefonon a …………………….. számon!

Számíthatnak ránk, szeretettel várjuk megkeresésüket:

az Önök szomszédai

Szerkeszthető: DOCX, ODT,
Rögtön nyomtatható: PDF

(Ötlet forrása: Turos Margareta)

629 total views, no views today

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Mecseki gerinctúrával indul a hosszú hétvége * A Mecsek 600-as csúcsai, egytől egyig

Sajtóközlemény

Pécs, 2019. augusztus 16. 08:00

Augusztus 17-én szombaton kora reggel az egykori Cserkúti Csárda előtti buszmegállóban álmos szemű, de elszánt túrázók gyülekeznek, hogy napnyugtáig meghódítsák a Mecsek összes hatszáz méter fölé nyúló csúcsát. Hagyományosan három távon teszik próbára kitartásukat a résztvevők. A legkeményebb az 56 kilométeres teljes gerinctúra, amit Dömörkapunál kettévágva két olyan résztávot kapunk, amelyek önmagukban is komoly kihívást jelentenek. Tavaly óta egy negyedik útvonal is választható, egy könnyed, a sportággal most ismerkedőkre szabott körtúra. Az idei (sorban 14.) rendezéstől kezdődően a – felhagyott, elfeledett túraútvonalak újjáélesztését zászlajára tűző – Közös Nevező Alapítvány önkéntesei végzik a szervezőmunkát: a becsületes útvonalkövetést ellenőrzőpontokkal, a sikeres teljesítést frissítőpontokkal segítik, a célban minden szintidőn belül beérkezőnek kitűzőt és névre szóló oklevelet nyújtanak át. A részvétel feltétele az előzetes nevezés, amelyre a túrát megelőző este 21 óráig van lehetőség az Alapítvány honlapján.

A Mecsek 600-as csúcsai rövid története

Az Erdők Népe Természetjáró Egyesület zászlóshajója volt az általuk tucatnyi alkalommal megrendezett Mecsek 600-as csúcsai teljesítménytúra. Az egyesület 2005. április 18-i megalakulásának legfontosabb célja – a 2005. szeptember 3-i legelső rendezéstől kezdve – a túra szervezeti hátterének biztosítása. A túrázók az első években a Jakab-hegy lábánál megbúvó Cserkút hét évszázados Árpád-kori templomától indultak 51,8 km táv és 1870 m szint leküzdésére. Ám a 2011. augusztus 13-i hetedik rendezésnél a cserkúti rajtba már nem lehetett időben közösségi közlekedéssel eljutni, ezért a szervezők az így érkezőknek alternatív rajthelyet biztosítottak a Hatos főút melletti Cserkúti csárda megállónál. Így a túra távja 53,9 km-re, teljes szintemelkedése 1995 méterre nőtt. A következő évtől (2012. 08. 11.) már mindenki innen indult, ez lett a hivatalos útvonal. 2014-ben a Zöld sáv jelzésű turistaút Sugói-rét feletti eldagonyásodása, 2016-tól Köves-tető új kilátója miatt volt szükség kisebb útvonal-korrekcióra. 2017-ben az egyesületnek nem volt kapacitása a túra megrendezésére, így a 13. rendezése két évet kellett várni: 2018. 08. 19-én a Mecseki Mátrix Csoport kötetlen baráti köre vette fel újra a fonalat. GPS-es pályafelmérés alapján ekkor 56,3 km-es távon, 1972 m szintemelkedéssel hirdették meg a túrát. 2019-ben az előző évi csapat a Közös Nevező Alapítvány égisze alatt dolgozik az indulók élményeiért.

Útvonalak rövid ismertetése

Augusztus 17-én szombaton 6 órától a teljes- (56 km) és az első résztávra (20 km) vállalkozók a Cserkúti csárda buszmegállótól vágnak neki a Zsebedomb-környéki dűlőknek, a Piros négyzet jelzést követve. Némi emelkedő után feltárul előttük a Cserkúti-medence a Jakab-hegy meredeken magasodó tömbjével. A község Árpád-kori templománál a Kék háromszögre váltva hosszan kapaszkodnak a Piros háromszöggel jelzett Panoráma útig, amely a Mecsek egyik legismertebb sziklaalakzatához, a Babás szerkövekhez vezet. Innen rövid, de kemény emelkedő (Kék kereszt és Kék háromszög) viszi őket a Jakab-hegy platóján futó Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Kék sáv jelzéséhez. Nyugatra indulva rövid kitérő következik a bámulatos kilátást nyújtó Zsongor-kőre, majd a Kékre visszatérve avar sáncokat, templomszerű kilátót, pálos kolostorromokat, újabb sáncokat elhagyva Patacsi-mező, Vörös-hegy, Remete-rét irányban folytatódik az útvonal. A kedvelt kirándulóhelyet a Zöld kereszten hagyják el a túrázók, majd a Sárga keresztet követve érnek fel a Lapis nyergébe. Innen a Sárga sáv a Rotary-sétányig visz, amelyen egy teljes kört tesznek meg az óramutató járásával egyező irányban. Visszatérve a Sárgához felkapaszkodnak a mai második hatszázasra, a Tubesre. Még egy csodás kilátóponthoz (Kis-Tubes) tesznek kurta kitérőt a Misináig tartó gerincről, majd a Dömörkapuig ereszkednek. A hosszú táv itt csak áthalad, de a 20-as átadja a stafétát a 35-ösnek: ami előbbinek a célállomása, az utóbbinak a rajthelye.

A Piros sávon indulnak tovább a túrázók Sípálya, Kis-rét, Kantavár felé. Rábay-fánál a Piros keresztre, majd a Piros négyzetre váltanak, hogy ismét találkozzanak a Remete-rétnél elhagyott Kék sávval. A Fehérkúti kulcsosház, Tripammer-fa, Árpádtető vonalon a forgalmas 66-os főutat is keresztezik és betérnek a Mecsextrém Tepsifüles Éttermébe. Megint a Kéken haladnak, majd megint letérnek róla. Ezúttal a Zöld sávra, amely a Nagy-forrás-völgyön leereszkedik a Rákosvölgyi vadászházhoz, a Rákos-völgyön meg felfelé indul. De a túrázók egy szalagozással jelölt dózerút kedvéért elhagyják és így érnek fel ismét a Kék sávra. Keleties irányban haladnak a volt Hársas kulcsosház, az Iszapoló-tó gátja és az egykori vasasi külszíni fejtés mentén Köves-tető oldaláig. A tényleges tetőre a Kék háromszög vezet, amelyen visszafelé (nem szabványos) Zöld pezsgős üveg jelzésen rövidítenek. A Hotel Kövestető parkolójához a Zöld kereszten érnek, majd egészen a Hármas-hegy csúcsáig szalagozás segíti útjukat. Innen ritkás, karbantartatlan Sárga kereszt jelzésen ereszkedve csatlakoznak ismét a Zöld keresztre, amit Pap-rétnél Kék négyzetre cserélnek. A püspökszentlászlói úton délre fordulnak a Kék háromszögre. A jelzés hűséges társuk lesz a Mecsek legmagasabb csúcsáig, a Zengőig. Hosszú ereszkedés (Sárga sáv, Piros kereszt) végén Pécsvárad Külső tanyának nevezett területére jutnak, majd a Zöld kereszten érik el céljukat, a Dombay-tavat.

A résztvevőket útközben több helyen frissítő várja. Az útvonalkövetést ellenőrzőpontok segítik. A tájékozódást a remek turistajelzéseken felül GPS-re tölthető nyomvonalak, útvonal-leírás és több helyen szalagozott útvonaljelölés támogatja. A sikeres – szintidőn belüli, a kijelölt útvonal végigjárásával megvalósított – teljesítésért kitűző és névre szóló oklevél jár.

A részvétel feltétele az összes távon az előzetes nevezés, amelynek – a nevezési díjjal együtt – legkésőbb a túra előtti napon este 21:00 óráig be kell érkeznie.

Az útvonalak fontosabb állomásai

Mecsek 600-as csúcsai 56: Cserkúti csárda – Cserkút, rk. templom – Babás szerkövek – Zsongor-kő – Jakab-hegy, kolostorrom – Szuadó-nyereg – Remete-rét – Lapis – Rotary-nyugat – Rotary-kelet – Rotary-nyugat – Tubes – Kis-Tubes – Rotary-kelet – Misina – Dömörkapu – Fehér-kúti kulcsosház – Tripammer-fa – Sugói-rét – Volt Hársas kulcsosház – Köves-tető, kilátó – Hármas-hegy – Schober-malom – Zengő – Dombay-tó

Mecsek 35: résztáv Dömörkapu és Dombay-tó között.

Tubes 20: résztáv Cserkúti csárda és Dömörkapu között.

Tubes 10: Dömörkapu – Mandulás – Lapis – Rotary-nyugat – Rotary-kelet – Rotary-nyugat – Tubes – Kis-Tubes – Rotary-kelet – Misina – Dömörkapu

Távok áttekintése

Túra neve Rajt Cél Táv [km] Szint [m] Szintidő [óra]

Mecsek 600-as csúcsai Cserkúti csárda Dombay-tó 56,3 1972 13,0

Mecsek 35 Dömörkapu Dombay-tó 36,2 1156 9,0

Tubes 20 Cserkúti csárda Dömörkapu 20,1 815 6,5

Tubes 10 Dömörkapu Dömörkapu 11,4 297 4,0

Fontos figyelmeztetések

A szervezők fenntartják az útvonal és a szolgáltatások módosításának jogát. A túrákon mindenki a saját felelősségére indul, a szervezőktől kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető.

További információ

A túrák hivatalos kiírása

Facebook-esemény, túrafotók: 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, bejárások: 08.06., 08.08., 08.09.

Nevezési felület

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Közös Nevező Alapítvány – Mecseki Mátrix Csoport

(0-24)  +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény PDF-formátumban letölthető erről a webcímről.

1,068 total views, 1 views today

Kategória: MecsekiMatrix, PressRelease, TT | Hozzászólás most!

Újabb kultikus mecseki teljesítménytúra születik újjá * Hegymenet – a legmelegebb hónapban, a legnaposabb tájegységben

Sajtóközlemény

Pécs, 2019. július 10. 14:00

Július 21-én vasárnap kora reggel a pécsváradi Fülep Lajos Művelődési Központ előteréből indulnak el a Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsainak és vadregényes völgyeinek meghódítására azok az eltökélt teljesítménytúrázók, akiket az égető napsütés, a párás hőség, a meredek kaptatók és a szúnyogok hada sem riaszt el. Hét szűk esztendő után idén a Közös Nevező Alapítvány vállalta fel a legutóbb 2012-ben megrendezett kultikus teljesítménytúra újjáélesztését. Hagyományosan három távon tehetik próbára kitartásukat a résztvevők. A legkeményebb Hegymenet 55 kilométeres, egész napos program. II. Béla 35 kilométeres, míg Várad 15 kilométeres kihívást állít az indulók elé. A szervezők a becsületes útvonalkövetést ellenőrzőpontokkal, a teljesítést frissítőpontokkal segítik. A célban minden szintidőn belül beérkezőnek kitűző és névre szóló oklevél a jutalma.

A Hegymenet története

A Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület vezetősége 2006-ban érdekes, innovációra ösztönző ajánlatot tett tagjainak: találjanak ki, tervezzenek meg új teljesítménytúra-útvonalakat és az Egyesület mögé teszi a megvalósításhoz szükséges infrastruktúrát, szervezeti hátteret. A kezdeményezés egyik gyümölcse a Hegymenet, amelynek nem titkolt célja a lehető legnehezebb mecseki túrát belesűríteni egy hosszú, forró nyári napba. Az útvonal kidolgozója, Czigány Gábor (aka Cigó) ezt így fogalmazta meg: „A túra célja az, hogy a végén az indulók gyűlöljék a főrendezőt. Ezért jött létre.”

Az először 2006. július 22-én Pécsváradról elrajtoló mezőny a következő években újra és újra nekiveselkedett, hogy megküzdjön a forrósággal és a hegyekkel. 2012-ben, a hetedik rendezés után bizonytalanná vált a szervezők részéről nagyon komoly erőforrásokat igénylő, de – érthető okokból – nem igazán populáris túra jövője. Felmerült a háromévenkénti rendezés ötlete. De eltelt 2014, majd 2015 nyara is Hegymenet nélkül. 2018. augusztus végén viszont megmozdult valami: a Mecseki Mátrix Csoport és a korábbi szervező egyesület között egyeztetések kezdődtek a 2019-es rendezésről – és az mára valóság lett.

Útvonalak rövid ismertetése

Július 21-én vasárnap 6 órától indulnak el a két hosszabb távra vállalkozók, hogy Pécsvárad központját elhagyva rögtön a Mecsek legmagasabb pontjáig kapaszkodjanak. A csúcsról nemrég felújított úton ereszkednek a Püspökszentlászlói-völgybe, majd Hosszúhetény szélső házainál egy horhoson indulva célozzák meg a Hármas-hegy tetejét. A túra egyik legtechnikásabb szakaszán, régóta karbantartatlan, az újabb kiadású turistatérképeken már nem is szereplő Sárga kereszt jelzést követve kőfolyásos, meredek emelkedőt kell leküzdeniük a tetőn álló ellenőrző- és frissítőpontig. Innen lejtős szakaszon érkezünk az 55-ös és a 35-ös táv elágazásához. Utóbbi rövidebb útvonalon (Pap-rét – Csengő-hegy – Pusztabánya – Cigány-hegy) megy el a Dobogóra, miközben a hosszú táv négy mély völgyet (Takanyó-völgy, Sín-gödör, Hidasi-völgy, Vár-völgy) és négy gerincet (Takanyó-hegy, Hászé-tető, Hidasi-hát, Akai-tető) keresztez és a különleges atmoszférájú Máré-várat, a vendégszerető Vörösfenyő kulcsosházat is felkeresi odáig. Hegymenetesekre itt egy betétkör vár Dóri-irtás és Szamár-hegy érintésével, hogy utána a II. Bélásokkal együtt merészkedjenek le a Farkas-árokba, másszanak fel a Hideg-oldalon és csorogjanak le a Pisztrángos-tavakhoz, az óbányai kocsmához. Onnan továbbra is együtt haladnak Döngölt-árkon a Vadászlakig, Kólenplattenen át a Somos-hegyig és le a Réka-kunyhóhoz. A 35-ös táv innen a Piros kereszten és a Sárga sávon begurul a célba, de az 55-ösökre még vár egy kőkemény emelkedő, hiszen egy napon belül immár másodszor mennek fel a Zengő csúcsára. Onnan a célba a Zengő-nyeregtől szalagozott szakaszon, majd a Piros kereszt és végül a Sárga sáv mentén érnek vissza.

A kezdőket és a családosokat egy 16 km-es körtúra várja, 535 méter szintemelkedéssel, amelyen reggel 8-tól lehet elindulni Pécsvárad városközpontjából a Városháza, majd a Vár mellett elhaladva, a Római katolikus templom, Temetőkápolna és a Református templom sora mellett a szőlők vonalág. Szintben lágyan kanyarogva átérünk Zengővárkonyba, Rockenbauer Pál sírjához. A falu központjában észak felé indulunk a Szent Márton Zarándokúton (StM jelzés) és a Zengővárkonyi-patak völgyében jutunk fel Büdös-kútig. Innen a Zöld kereszten kiérünk az erdészeti műútra, amelynek túloldalán a Zengő csúcsáig tartó kapaszkodásba kezdünk. Végül a Hegymenet befutóinak útvonalán érünk vissza kiindulópontunkra.

A résztvevőket útközben több helyen és a célban is frissítő várja. Az útvonalak becsületes végigjárását ellenőrzőpontok segítik. A tájékozódást GPS-re tölthető nyomvonalak, útvonal-leírás és több helyen szalagozott útvonaljelölés segíti – a Mecsek remek turistajelzései mellett.

A sikeres – szintidőn belüli, a kijelölt útvonal végigjárásával megvalósított – teljesítésért névre szóló oklevél és – alapesetben – kitűző jár. Ám az ötödik teljesítéstől kezdődően egyedi jelvényekkel háláljuk meg a visszatérő túrázók hűségét.

A részvétel feltétele az összes távon az előzetes nevezés, amelynek – a nevezési díjjal együtt – legkésőbb a túra előtti napon este 21:00 óráig be kell érkeznie.

Az útvonalak fontosabb állomásai

Hegymenet 55: Pécsvárad – Zengő – Hármas-hegy – Takanyó – Csurgó – Máré-vár – Vörösfenyő kulcsosház – Dobogó – Dóri-irtás – Szamár-hegy – Dobogó – Lendület-forrás – Óbánya – Somos-hegy – Réka-kunyhó – Zengő – Pécsvárad

II. Béla 35: Pécsvárad – Zengő – Hármas-hegy – Dobogó – Lendület-forrás – Óbánya – Somos-hegy – Réka-kunyhó – Csiger-gödör – Pécsvárad

Várad 15: Pécsvárad – Zengővárkony – Büdös-kút – Zengő – Pécsvárad

Távok áttekintése

Túra neve Rajt Cél Táv [km] Szint [m] Szintidő [óra]

Hegymenet Pécsvárad Pécsvárad 54,7 2627 14,0

II. Béla Pécsvárad Pécsvárad 36,9 1594 9,0

Várad Pécsvárad Pécsvárad 16,1 535 5,0

Fontos figyelmeztetések

A szervezők fenntartják az útvonal és a szolgáltatások módosításának jogát. A túrákon mindenki a saját felelősségére indul, a szervezőktől kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető. A túrák természetvédelmi területeken haladnak át, ahol minden természetkárosító tevékenység – pl. az élővilág zavarása, bolygatása, hulladék elhagyása, letérés a kijelölt útvonalakról – tilos.

Támogatónk

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Együttműködő partnereink

Fülep Lajos Müvelődési Központ

Máré-vár

Óbánya Jéhn vendégházak és kocsma

További információ

A túrák hivatalos kiírása

Facebook-esemény, túrafotók: 2009, bejárások: 06.12, 06.14., 06.21., 06.24., 06.28.

Nevezési felület

OMSZ Éghajlati adatok

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Közös Nevező Alapítvány – Mecseki Mátrix Csoport

(0-24)  +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény PDF-formátumban letölthető erről a webcímről.

627 total views, no views today

Kategória: MecsekiMatrix, PressRelease, TT | Hozzászólás most!

Beszámoló a 2019.05.17-i helyszínbejárásról * Tokod, Pincevölgy

Beszámoló a 2019.05.17-i helyszínbejárásról

Tokod, Pincevölgy

Kövecs Ferenc * Fairy

Pécs, 2019.05.19.

http://fairy.hu

+36 70 7044057

A beszámoló PDF-ként itt elérhető:

http://fairy.hu/blog/wp-content/uploads/2019/05/Kinizsi100_190519.pdf

I. Előzmények

A Tokodi pincék és Mogyorósbánya között a Kinizsi Százas útvonala – ahogy az Országos Kéktúra is évtizedek óta változatlan.

* 2019.04.28-án az OKT Facebook-csoportban poszt jelenik meg a spontán útvonalváltzoásról: https://www.facebook.com/groups/192891308653/permalink/10157015293068654/

* 2019.05.02. 14:49-kor az MTSZ cikkében a következő információkat teszi közzé: tudomásukra jutott az önkényes beavatkozás. Tokod Nagyközség Önkormányzatával felvették a kapcsolatot és megkezdték a vitás kérdés rendezését. Ideiglenes megoldásként a jelzés nélküli földutat javasolják.

http://mtsz.org/cikk/orszagos_kektura_hirek

* 2019.05.02. 20:03 Rakk Gyula a Kinizsi 100 Facebook-csoportban posztot tesz közzé a témáról, PDF feldolgozásával illusztrálva:

https://www.facebook.com/groups/54348896638/permalink/10157243482241639/

* 2019.05.03. Zelena Endre az Index fórum Kinizsi Százas topikjában ábrát posztol a jelzett turistaút és az ingatlannyilvántartás viszonyáról:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151258347&t=9013189

(További posztok: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9013189&go=151258621&p=1#151258621)

* 2019.05.15. 16:50 Rakk Gyula a Kinizsi 100 Facebook-csoportban térképvázlatot tesz közzé a terelőútról:

https://www.facebook.com/groups/54348896638/permalink/10157276686266639/

* 2019.05.15. 20:36 Közösségi Ösvénytisztítást kezdeményezünk a vasárnapi napra:

https://www.facebook.com/events/524957751242378/

* 2019.05.16. Bár a Kinizsi 100 főszervezője és Tokod Nagyközség polgármestere is támogatásáról biztosítja az Ösvénytisztítást, előzetes helyszínbejárást szervezünk 05.17. péntekre.

* 2019.05.17. 12:58-16:05 között bejárjuk az előzetesen felvetett útvonalváltozatokat.

II. Adatforrások

– Tokod Nagyközség szabályozási terv, külterület

http://www.tokod.hu/fajl/letoltesek/1921/tokod_kszt_03.pdf

– Helyszíni bejárás, résztvevők:

* Kecskeméti István, Budapest

* Rakk Gyula, Tatabánya

* Halász Lilla, Tokod

* Kövecs Ferenc, Pécs

– GPS-nyomvonal

http://turistautak.hu/maps/mapnik/geojaunt.php?GPX=26&zoom=16&lat=47.721838&lon=18.6205535&layers=00B00

– Fotóalbum

https://www.facebook.com/pg/FairyFutoFoto/photos/?tab=album&album_id=2332401206972688

III. Áttekintés

A következő szakaszt vizsgáltuk:

Kerekes kút elágazás (N47 43.162 E18 37.520) – KXK+ elágazás (N47 43.322 E18 36.802)

A hat megvizsgált útvonal megnevezése, valamint hossza, 100 m-re kerekítve:

1. Eredeti útvonal 1100 m

2. Mélyútban vezetett útvonal 1100 m

3. Birtokvédő terelés 1300 m

4. Kecskeméti István 1. javaslata 718 m (mért) + 336 m (mért, track) + 592 m (mért) = 1600 m

5. Szabályozási terv rajza 718 m (mért) + 671 m (becsült) = 1400 m

6. Kecskeméti István 2. javaslata 1800 m

Két problémára kerestük a válaszokat:

1. Hol menjen a Kinizsi 100 az idén?

2. Hol menjen az OKT?

Útvonalváltozatok áttekintése

Áttekintés

Közzétette: Fairy:Futó+Fotó – 2019. május 19., vasárnap

IV. Útvonalleírások

1. Az eredeti útvonal a esőbeálló bal oldalán halad makadámúton. Elágazásnál „MAGÁNTERÜLET” tiltótábla és balra mutató hevenyészett terelőnyíl fehér-kék-fehér mázolással. Az út két présház között középen füves javított földútba megy át. Turistajelzés akácról ráspollyal eltávolítva. A présházaktól kb. 30 méterre friss kitűzőkarókat látunk a lenyírt füves területen. Enyhén jobbra tartunk, elhagyva a közutat, harántolva a karókkal határolt területet (6482/2 és talán 6482/3. hrsz.-ú telket is.) Bozóttal benőtt vízfolyás (6699. hrsz.) északi oldalán, mind magasabb partfal tetején haladva keresztezzük a 6702., 6701,, 6700., 6698/6., 6698/3., 6698/2., 6698/1. és 6697. hrsz.-ú telkeket, közben jobbról lugasok oszlopai, kerítés kísérnek, láthatólag szándékosan elhagyva a partfal peremén haladó telekhatártól kb. 3 métert, így helyet hagyva a turistaútnak. A 6697. és 6739/1. hrsz.-ú telkek között a vízmosás elmarad, szekérútra érünk ki. Jobbról füves szekérút indul, de mi elhagyott szőlősökben haladunk tovább felfelé a ösvénnyé keskenyedő jelzett úton, amely nemsokára még meredekebbé válik, ahogy beérünk az erdőbe. A gerincen balra K+ jelzés indul, jobbra kis tisztás, emlékkővel.

2. Mélyútban vezetett útvonal az 1. útvonalról úgy tér el, hogy a kitűzőkarók baloldalán, a 6483. hrsz.-ú közúton marad. Ez a földrészlet eleinte cserjefélékkel sűrűn benőtt sekély bemélyedés. Tovább haladva egyre mélyülő horhos, ritkásabban benőve, immár 6699. hrsz-mal, vízmosásként nyilvántartva. Ezt legmélyebb pontjánál 4-5 méteres partfalak határolják. Helyenként zöldhulladékot, gallyakat, nyesedéket, venyigét dobáltak le a szomszédos telkekről. A vízmosás nyugati végén kb. 2 méteres partfallal kezdődik, amelyen felkapaszkodva az 1. útvonalra a 6697. hrsz-ú telek sarkánál csatlakozunk. Ez az útszakasz jelenlegi állapotában kb. 30-50 méteres szakaszon sűrűn benőtt, járhatatlan, további kb. 50-80 méteres szakaszon bedőlt törzsekkel, bedepózott mezőgazdasági hulladékkal nagyon nehezen járható.

3. Birtokvédő terelés a „MAGÁNTERÜLET” tiltótáblánál, hevenyészett terelőnyílnál balra tér a jó minőségű, makadám jellegű útra. Enyhén emelkedve nyugatias irányba tart, majd északnak fordul. Ezen a szakaszon erősebben emelkedik, itt már keresztbe szorosan egymás mellé elhelyezett vasúti talpbeton elemek biztosítják a járhatóságot. Az 1. és 2. útvonalakkal a 6697. hrsz.-ú telek északnyugati sarkánál fonódik, ahol néhány hevenyészett fehér-kék, fehér-kék-fehér mázolás van az út menti fákon.

4. Kecskeméti István 1. javaslata a rönkasztalnál délies irányba fordul és középen füves javított földúton nagyjából szintben halad. Jobbról egy présházat elhagyva hamarosan sorompó állja utunkat – vélhetően a 6706. hrsz.-ú közút végét jelölve. Innen füves szekérút vezet tovább, immár magánterületen, a 6663., 6678/2. hrsz.-ú telkeken át köt rá a 6707. hrsz.-ú közútra. Szépen felújított présház mellett, továbbra is füves szekérúton jutunk ki a nagyjából nyugat-keleti irányú 1. útvonalra.

5. Szabályozási terv rajza szerint az Országos kéktúra a völgy központi helyén álló esőbeálló jobb oldalán, jó minőségű makadámúton halad, enyhén emelkedve, két oldalt présházakkal kísérve. A 6657. hrsz.-ú telken közvetlen az út mellett, álló 116. házszámot viselő régi présház előtt rönkasztal, rönkpadok találhatóak. Innen középen füves földút halad tovább, majd a 6656. és 6634. hrsz.-ú telkeken álló présházak között áthaladva gyenge szekérúttá válik. Helyenként kissé benőtt sávokkal még jól követhető kb. 200 méteren át, de onnan nem nyomozható határozott útvonal. Az egykori szőlőskertek vegetációjának nyomai fellelhetők egy északról és nyugatról meredekebb emelkedőkkel határolt platószerű térszínen. Valószínűleg csak elméletileg létezik az az út, amely a Kőszikla alakzataitól északra érne fel a tetőre.

6. Kecskeméti István 2. javaslata – a völgy aljában induló 4. útvonalhoz hasonlóan – az esőbeálló jobb oldalán indul el, de kb. 110 méter után jobbra felfelé tér attól egy enyhén emelkedő, középen füves, kissé keréknyomos, de jó időben személygépkocsival is járható földútra. Nem sokkal a gerinc alatt, kisebb adótoronynál derékszögben jobbra fordul az út és a Szent Orbán-kápolnánál csatlakozik a Mária-úthoz. Tokod és Mogyorósbánya települések közigazgatási határán, jó minőségű földúton haladunk nyugat felé a gerincen. A Kősziklától éppen északra a földútról jól követhető ösvényre térünk, amely meredekebb emelkedésre váltva, délies irányba fordulva bemegy a fák közé. A hegytetőn csatlakozik az OKT jelenlegi útvonalához.

V. Útvonalak értékelése

1. Az eredeti útvonal mellett szól:

– évtizedek óta használt, ismert, bejáratott szakasz,

– legrövidebb út a két megjelölt pont között.

Ellene szól:

– birtokháborítást jelent a használata (bár ha csak a kitűzőkarók által határolt területen való áthaladást kifogásolja a tulajdonos, az egy rövid bozót- és cserjeirtással megkerülhető),

– egy részén ingerszegény, jellegtelen.

2. Mélyútban vezetett útvonal mellett szól:

– jogilag rendezett viszonyok, közút és vízmosás területeket vesz igénybe,

– mély horhos aljában sajátos mikroklíma és esztétikum,

– legrövidebb út a két megjelölt pont között.

Ellene szól:

– 30-50 munkaórányi bozót- és cserjeirtás nélkül fizikailag járhatatlan,

– a vízmosás nyugati végén valamilyen állandósított tereplépcső szükséges a fel- és lejáráshoz, amelynek hiányában kifejezetten balesetveszélyes, megterhelő a haladás,

– csapadékos időben, hóolvadáskor a vízmosás alja sáros, dagonyás lehet, vízfolyás alakulhat ki.

3. Birtokvédő terelés mellett szól:

– jogilag rendezett viszonyok, közutat vesz igénybe,

– javított, illetve burkolt útfelület jól járható,

– nincs félrevezető leágazás, jól vezeti a túrázót az út,

– lényegében a jelenlegi állapotban, további beavatkozás nélkül is használható (bár néhány szabványos jelzés és a szakasz végein egy-egy terelőtábla elhelyezése célszerű lenne).

Ellene szól:

– ingerszegény, jellegtelen,

– talpbeton burkolat kifejezetten kellemetlen járófelületet ad.

4. Kecskeméti István 1. javaslata mellett szól:

5. Szabályozási terv rajza nem volt követhető, azonosítható a terepen, így érdemi értékelés nélkül elvetjük.

– jól követhető, kijárt utakon halad,

– néhány jó kilátópontot érint.

Ellene szól:

– magánterületen halad át, a tulajdonos egyértelműen jelezte, hogy nem engedélyezi az út kijelölését,

– lényegesen hosszabb út.

6. Kecskeméti István 2. javaslata mellett szól:

– jól követhető, kijárt utakon halad,

– jogilag rendezett viszonyok, jellemzően közutat vesz igénybe,

– többlet attrakció: érinti a Szent Orbán-kápolnát,

– jó dramaturgia: kelet-nyugati haladás esetén a Kőszikla, mint közbenső célpont fókuszban van, nyugat-keleti haladás esetén a pincevölgy és hátterében a Hegyes-kő és Nagy Gete festői látvány.

Ellene szól:

– lényegesen hosszabb út: 1. Eredeti útvonalhoz képest +700 méter, 3. Birtokvédő tereléshez képest +500 méter.

VI. Cselekvési javaslatok

1. A birtokvédő terelést végző tulajdonos (?) megkeresése. Vélhetően a 6482/2. esetleg a 6482/3. hrsz.-ú telek tulajdonosa tett lépéseket (tiltótábla, terelőtábla, turistajelzés eltávolítása). Tájékozódás a konkrét kifogásairól, szándékairól.

2. Eseti engedély az idei túra napjára?

3. Csak a kitűzőkarók által határolt területen történő áthaladás a probléma? Fűnyírással, bozótirtással (kb. 30-50 négyzetméter) a karókat kívülről kerülő út kialakítása.

4. Ha a 6482/2. és 6482/3. hrsz.-ú telkeken nem oldható meg az áthaladás, akkor a 3. és 6. útvonalváltozatok mérlegelése:

– a 3. lényegében nem igényel erőforrást, míg a 6. igen;

– a 3. jellegtelen, a 6. többlet-élményt, értéket nyújt,

– a 3. nem von be új, természetvédelmi oltalom alatt álló területet az útvonalba, a 6. egy szakasza Natura 2000-es terület, így szükséges a környezetvédelmi szakhatóság által kiadott engedély módosítása.

5. Konkrét javaslatunk:

– Az idei Kinizsi 100 teljesítménytúra kövesse a 3. útvonalváltozatot!

– Az MTSZ kezdeményezze az OKT útvonalának módosítását a 6. útvonalváltozatra!

1,509 total views, no views today

Kategória: TT, TuHu | Hozzászólás most!

GCSZUA Szuadó-völgyi barlangok (volt GCszbl)

2002.07.30 08:00-kor, még a hazai geocaching hőskorában cova geoládát rejtett a Szuadó-völgy ékkövéhez, a Trió-barlanghoz. Annyira informatív leírást készített a ládaoldalra, hogy vétek lenne veszni hagyni, ezért itt teszem közzé:

TRIÓ-BARLANG
A Trió-barlang a Nyugat-mecseki-karszt jelentősebb karsztobjektumainak egyike, 200 m feletti járathosszúsággal és 50 m-nél nagyobb mélységgel.

Orfűtől délre kb. 2 km-re, a Szuadó-völgy talpán található, a Vízfő-forrás egyik legnagyobb, időszakosan aktív víznyelőjeként.

A cachet a barlang mellett kidepozott kövek között kell keresni.

KUTATÁSTÖRTÉNET
A barlang bejáratát jelentő Trió-nyelő vagy Szuadó-völgyi 3. sz. nyelő helyzeténél fogva (völgytalpi, forrástól legtávolabb lévő, jobbára aktív nyelő) már korán felkeltette a Vízfő-forrás mögött húzódó barlangrendszer kutatóinak figyelmét.

1969-ben a Baranya megyei Idegenforgalmi Hivatal keretein belül működő Mecseki Karsztkutató Csoport 3 m mélységig tárta fel (Berényi István, Németh László, Zsitkovszky István), azonban néhány éven belül az áradmányvizek hordalékukkal gyorsan feltöltötték a nyelőt.

Az újbóli kibontásra közel 30 év múlva került sor. Részletes tanulmányok és tudományos vizsgálatok után a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület és a Mecsek Egyesület Barlangkutató Osztálya 1997. októberében bontotta meg a nyelő törmelékkel és hordalékkal völgytalpig feltöltött torkát, amely kibontott állapotában látványos szálkő-nyelő képét mutatja.

A bejárati akna gyors kibontása után a feltárást a nagy mennyiségű agyagos kitöltés nagyban lassította, ráadásul sok helyen a víz a réteglapok és a repedések mentén felaprózott, de jobbára autochton tömbök, kőzetdarabok közötti résrendszerben folyt el, ezért a barlang hossza 2001. elején is kb. csak 30 m volt.

A végpontot jelentő nagyobb omladéktömbök megbontásával 2001. február 23-án Kopasz Imrének és Tóth Istvánnak sikerült bejutniuk a barlang folytatásába. A kötéltechnikával járható új szakaszok első bejárását Tarnai Tamás szerencsés kimenetelű balesete és a médiák tették országos hírűvé.

A barlang ekkor a Végponti-elágazásig volt járható (kb. 120 m összhosszúság), ahonnan az elkövetkezendő egy évben a kettéágazó folyosórendszerben újabb 50 m-t sikerült feltárni az Agyagos-ágban.

2002. áprilisában a Vizes-ág kezdeti, szűk szakaszának leküzdésével a barlang hossza néhány méterrel 200 m fölé emelkedett, és feltárult a jelenlegi “vizes végpontként” nyilvántartott 7,5×9,5 m alapterületű terem.

A Trió-barlang kialakulása és hidrológiája
A Trió-barlang a karsztos-nemkarsztos kőzethatáron kialakult víznyelők egyik legtipikusabb példája.

A Jakab-hegy északi oldalának vízfolyásait összegyűjtő Orfűi-patak közel 3,5 km2-es, jobbára triász homokkőből felépülő vízgyűjtőterülettel rendelkezik a nyelőnél.

A kőzethatár néhány 100 m-rel feljebb található a völgyben, a Trió-barlang a triász anizuszi korú Lapisi Mészkő Formációban alakult ki. A barlang előtt még két víznyelő ismert, a Szuadó-barlang és a Gilisztás-víznyelőbarlang, de ezen három nyilvánvaló megcsapolási ponton kívül a patakmederben feltehetően a kőzethatártól egészen a Trióig jelentős elszivárgás tapasztalható.

A B-típusú karsztperemi víznyelők közel egykorúak lehetnek, semelyiknek nincs kitüntetett szerepe, természetes körülmények között a legfelső (Szuadó) mindig aktív, de középvíz felett már nem győzi nyelni a patak vizét, és az továbbfolyik a lentebbi nyelőkbe. A továbbfolyó víz megoszlása a nyelők illetve a túlfolyás között mindig az aktuális feltöltöttség és a vízhozam függvénye.

A Szuadó-nyelő feltáró kutatásának kezdete (1994) óta az csak rövidebb időszakokban kapott vizet, és a patak vízhozamának a teljes egésze túlfolyt rajta. A patak közepes vízhozama 3-400 l/perc, száraz nyári illetve őszi időszakokban akár 100-150 l/percre is lecsökkenhet, áradások idején viszont 3-4 m3/perc is lehet. Kibontott, hordalékmentes nyelőtorokkal mindhárom nyelő képes elnyelni ezt a vízmennyiséget is.

Jelenleg a Gilisztás-nyelő ácsolt bejárati aknájában tűnik el a patak, de áradások idején a víz túlfolyik a Trión is. A vízbetörések és a feltöltődés ellen a barlang bejárata egy 50-60 cm magas kőfallal van védve. Természetesen a mederágyon keresztül a barlang alsóbb szakaszai (az Ablakon túl) így is jelentős vízmennyiséget kaphatnak.

A nyelőben eltűnő víz áradások idején 24 órán belül, kisvíz idején akár egy hét múlva jelenik meg a Vízfő-forrásban. A barlang 54 m-es mélysége ellenére sem éri el a karsztvízszintet, számításaink szerint azonban 10-15 m-rel mélyebben ez már várható.

A barlang morfológiája és kitöltései
A barlang morfológiája és kitöltéseinek elhelyezkedése is egyértelműen a víznyelőbarlangok sajátosságait mutatja.

Határozott irányú vízvezető járatok vezetnek a bejárattól a végpontokig, a lejtős, lépcsőkkel tagolt folyosóknak pedig csak a magasabban fekvő vagy inaktív szakaszain találunk cseppkőképződményeket, aljukat sok helyen különböző, behordott üledékek, hordalék, homokkő-kavicsok borítják. Barlang legnagyobb cseppkőkomplexuma, az Első-aknában található Búboskemence és a felette függő sztalaktit.

Erős preformáltság jellemzi a barlangot. A járatok jobbára É-D irányú vagy erre merőleges tektonikus vonalak mentén alakultak ki, melyre a leglátványosabb példákat az Ablak előtti illetve utáni barlangszakaszok, a Vizes-ág Hasadéka és a Sártenger jelenti.

A preformáltság másik jele az, hogy a járatok szinte mindvégig követik a rétegdőlés irányát. Ennek következményeként számos réteglapon futó járatszakasz (pl. Csúszda, Könyvtár) illetve kipreparált rétegfej (Rétes-terem) alakult ki. Sajátos és ritka jelenség ezek közül a vastagabb mészkőrétegeket elválasztó márgarétegek kipreparálódása, amelyek jelenléte az Első-aknában, a Tamás-aknában és a Rétes-teremben tömeges. A néhány mm vastag puha, agyagos rétegek a falból akár 4-5 cm-re is kiállhatnak. Jelenlétük mutatja a járatfalakon lecsorgó víz oldási tevékenységének a szerepét.

Az aknák morfológiai és hidrológiai sajátosságai arra utalnak, hogy itt egy X-zónával állunk szembe, amelyet a járatméretek ugrásszerű megnövekedésén túl számos felülről becsatlakozó járat léte is bizonyít. A becsatlakozó járatok a 20×20 cm-es mérettartománytól a méteres nagyságrendig változnak, de egyértelműen jelentős vízmennyiséget és hordalékot szállítanak nagyobb áradások idején.

Ezt a víztisztaságú járatok és a kisebb esésű szakaszokon megtalálható hordalékok (homokkő-kavicsok, faágak, növényi magvak) egyértelműen bizonyítanak. Az X-zóna megléte is jól mutatja az erőteljes tektonikus preformáltságot, és ezáltal sűrű és fejlett réshálózatot is feltételez, mivel hirtelen zivatarok idején nemcsak a fent említett járatokon keresztül érkezik többletvíz, hanem legalább 40-50 egyéb, mikroméretű repedés mentén is egy-két óra leforgása alatt csepegő, majd csurgó vizek jelennek meg.

Állandó, száraz időszakokban is működő vízcsepegés csak a Harmadik-aknában található, mely a réshálózat gyors kiürülésén keresztül szintén annak fejlett voltát bizonyítja. A becsatlakozó járatok hossza felfelé 2 m-től 12 m-ig változik, és általában elszűkülnek.

A Harmadik-aknától kezdődően 2-3 l/perces vízhozamú állandó patak csordogál. A feltárás idején a patakmeder két oldalán agyagkitöltést találtunk, sőt az agyag több helyen hídként záródott a víz felett, mely egyértelműen arra utal, hogy korábban a járat kb. harmadáig fel volt töltve hordalékkal, és a vízfolyás ezen agyaghordalék alatt talált magának utat. Ez viszont azt is jelenti, hogy a legutóbbi feltöltés óta nagyobb vízhozam nem folyt végig a barlang ezen szakaszán, vagyis a feltöltés a legutóbbi nagyobb árvizet jelzi. Mára a rendszeres taposás és a bentebbi szakaszok feltáró kutatása során kidepózott agyag miatt a patakmeder elagyagosodott.

Szintén sajátos hidrológiai jelenség a barlangban a végponti-elágazásnál található barlangi mélységi lefejezés. Itt az egyenletes lejtésű vízvezető járat hirtelen meredekké válik, élesen balra fordul, és egy szűkület után kb. 1 m magas, 30-40 cm széles, két szinlősorral tagolt víztiszta, éles formákkal jellemezhető járatban folytatódik kb. 16 m hosszan. A balra kanyar egyenes folytatásában egy agyaggal erősen feltöltött járat halad tovább közel vízszintesen.

A járatméretekből és a patakos ág esésgörbéjéből egyértelműen arra következtethetünk, hogy az eredeti vízvezető járatot viszonylag fiatalon egy hasadék mentén erősen hátravágódó folyosó fejezte le. Az okok kiderítéséhez további vizsgálatok szükségesek, feltehetően a karsztvízszint gyors süllyedése idézte elő a barlangi batükaptúrát. Az éppen járható méretű Vizes-ág szelvénye is a gyorsan hátra- illetve bevágódó vízfolyás jelenlétére utal.

Az Agyagos-ág nagyfokú feltöltöttsége és a benne található két kisebb terem cseppkövesedettségének mértéke a járat elaggott voltára utal. Aktív vízfolyása nincsen, de viszonylag egyenletes lejtése, keresztmetszete és határozott iránya alapján feltételezhetjük, hogy valaha aktív vízvezető járat volt.

375 total views, no views today

Kategória: GC, GCsource, GeoCacHistory | Hozzászólás most!

Közel száz mérföld a Mecsekben két napon belül * A Húsvét utáni hétvégén lesz a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúrája

Sajtóközlemény

Pécs, 2019. március 30. 20:30

Idén április utolsó hétvégéjén vágnak neki a Mecsek hegy-völgyeinek a legkeményebb teljesítménytúrázók. Az elhivatott önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport immár negyedik alkalommal rendezi meg a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúráját. A Mecseki Trinity végigjárásához 155 kilométert és 4300 méternél több szintemelkedést kell leküzdeniük a résztvevőknek, legfeljebb 36 és fél órán belül. Szombaton reggel az Abaligeti Cseppkőbarlang bejáratától indulnak el és Bükkösdig, a Mecsek nyugati kapujáig túráznak, ám nem a legrövidebb úton: közben érintik a hegység keleti peremén megbúvó Mecseknádasdot és útba ejtik a tájegység legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt is. Természetesen nem csak ilyen, egészen extrém távon lehet indulni: a teljesítménytúrázással most ismerkedőket, kisgyermekes családokat 12 kilométeres útvonal várja, a gyakorlottabbak pedig 15 és 130 kilométer között választhatnak képességeikhez illő kihívást.

Mátrix tematika

A túra arculata az 1999-es klasszikus cyberpunk film, a Mátrix tematikájára épül. A filmnek az az emlékezetes jelenete a kiinduló kapcsolódási pont, amikor a főszereplő (Neo) a kék és a piros pirula között választ – ahogy a túrázó is választhat a Mecseket átszelő két legfontosabb regionális túraútvonal, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és a Dél-Dunántúli Piros (DDP) között. Eltérés a film világától, hogy a túrázó mindkét “pirulát” elfogyaszthatja egy hétvégén.

Útvonalak rövid ismertetése

Április 27-én szombaton reggel 6:30-kor tömegrajttal indulnak el a két leghosszabb távra vállalkozók, hogy egy rövid – az Abaliget körüli dombhátakat felfűző – betétkör után felkapaszkodjanak a Nyugat-Mecsek tetejére. Kezdőknek, családosoknak ez a 12 km-es kör egy komplett túra, Déjà Vu néven. Fél hét után rajtolnak el a Morpheus és a Kék Bogyó résztvevői is. A fő útvonalat jelentő Kék sáv a Jakab-hegyről leereszkedik a Remete-rétre, majd Büdös-kút, Fehér-kút, Tripammer-fa érintésével Árpádtetőn halad át. Tovább Hársas-forrás, Hotel Kövestető, Zobákpuszta pontokat érintve felmegy a Hidasi-völgyön, egészen a cigány-hegyi kilátóhoz. A Trinity-sek egy bónuszkörre felfűzik a Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsait (Zengő, 683 m; Hármas-hegy, 603 m), míg a Morpheus-osok már indulnak vissza nyugat felé. A főmezőny Kisújbánya – Óbánya – Szent Imre-hegy – Schloßberg Étterem útvonalon érkezik meg a mecseknádasdi Tájházhoz, ami egyben a Kék Bogyó célja és a Piros Bogyó rajtja is. Az áthaladók ezután nyakukba veszik a Piros sávot és – rövid cigány-hegyi kitérő után – leereszkednek a Vár-völgyön, egészen a Máré Vára Kempingig. Itt csatlakoznak hozzájuk az ötven kilométert vállalók (Mecseki Pirula) és a mezőny együtt halad át Mecsekjánosin, Mecsekfalun, Sikondán, hogy a Kőlyuk és a Kantavári-forrás mellett elhaladva Dömörkapun elemózsiázzon egyet. Ez egy mozgalmas pont: a vasárnapi Fehér Nyúl körtúra rajt- és célhelyszíne, illetve a Hajnalpír rajtja. Előbbi csak Remete-rétig, míg utóbbi a célig a mezőnnyel tart, végig a Piros sáv jelzésen Mecsekszentkút – Mecsek Gyöngye vendégház – Éger-völgy – Szuadó-tető – Petőcz-akna – Meleg-mál-tető – Szentdomján pontokon keresztül egészen a bükkösdi Sportcsarnokig.

A résztvevőket a mecseknádasdi “fordítónál” paprikás krumpli, Máré Vára Kempingben virsli, a célban babgulyás várja. Ezen kívül szendvics, zsíros, májkrémes, lekváros kenyér és édességek szolgálják az energiapótlást a többi frissítőponton.

Az útvonalak becsületes végigjárását ellenőrzőpontok segítik, ahol az áthaladást pontőrök aláírása, pecsételése vagy a Dél-Dunántúli Kéktúra bélyegzőlenyomata igazolja. Idén először – kísérleti jelleggel – online nyomkövetés tájékoztatja a résztvevőkért otthonról izgulókat.

A tájékozódást – a Mecsek remek turistajelzései mellett – GPS-re tölthető nyomvonalak, összefoglaló útvonaltáblázat, itiner és helyenként szalagozott útvonaljelölés segíti.

A sikeres teljesítésért különleges díjazás jár: Teimel Cintia és Sibak Szabolcs mecseknádasdi keramikusműhelyében egyedi plakettek (Trinity), befutóérmek (Mátrix és Morpheus), illetve kézzel mintázott zománcozott gyöngyök (összes táv) készülnek.

A részvétel feltétele az összes távon az előzetes nevezés, amelynek – a nevezési díjjal együtt – legkésőbb a túra előtti napon este 21:00 óráig be kell érkeznie.

A útvonal fontosabb állomásai

Abaliget, barlang – Vár-hegy – Öreg-hegy – Abaliget, vá. – Kövesdi-hát – Zsongor-kő – Jakab-hegy – Szuadó-tető – Vörös-hegy – Remete-rét – Büdös-kúti kh. – Fehér-kúti kh. – Árpádtető – Köves-tető – Zobákpuszta – Hidasi-völgy – Cigány-hegy – Püspökszentlászló – Zengő – Hármas-hegy – Csengő-hegy – Pusztabánya – Cigány-hegy – Óbánya – Szent Imre-hegy – Mecseknádasd – Kappenvasszer – Cigány-hegy – Máré vára Kemping – Mecsekjánosi – Mecsekfalu – Sikonda – Kőlyuk – Dömörkapu – Remete-rét – Éger-völgy – Petőcz-akna – Meleg-mál-tető – Bükkösd

Távok áttekintése

Túra neveRajtCélTáv [km]Szint [m]Szintidő [óra]
TrinityAbaligetBükkösd155440036,5
MátrixAbaligetBükkösd135350034,0
MorpheusAbaligetBükkösd100260027,0
Piros BogyóMecseknádasdBükkösd68170018,0
Kék BogyóAbaligetMecseknádasd68180017,0
PirulaMagyaregregyBükkösd52120012,5
HajnalpírDömörkapuBükkösd275107,5
Fehér NyúlDömörkapuDömörkapu153305,0
Déjà VuAbaligetAbaliget122504,0

Fontos figyelmeztetések

A szervezők fenntartják az útvonal és a szolgáltatások módosításának jogát. A túrákon mindenki a saját felelősségére indul, a szervezőktől kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető. A túrák természetvédelmi területeken haladnak át, ahol minden természetkárosító tevékenység – így különösen az élővilág zavarása, bolygatása, hulladék elhagyása, letérés a kijelölt útvonalakról – szigorúan tilos.

A Mecseki Mátrix Csoport

A túra lebonyolítása a korábbi években állandó szervezet nélkül, projekt-jelleggel zajlott, de 2019-től a Közös Nevező Alapítvány biztosítja a szervezeti kereteket.

Támogatóink

Bükkösd község önkormányzata

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

Együttműködő partnereink

Máré Vára Kemping

Óbánya Jéhn vendégházak és kocsma

Teimel Cintia kerámia

További információ

A túrák hivatalos kiírása

A túra Facebook-oldala (Facebook-esemény, túrafotók: 2016, 2017, 2018)

Nevezési felület

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Közös Nevező Alapítvány – Mecseki Mátrix Csoport

(0-24)  +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény itt elérhető PDF formátumban is.

787 total views, no views today

Kategória: Egyéb | Címke: , | Hozzászólás most!

Évtizedes hagyomány éled újra a havas hegyek közt * Az év utolsó teljesítménytúrája a Kelet-Mecsekben

 

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. december 16. 21:00

2018. december 29-én a lelkes önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport, az ötletgazda Erdők Népe Természetjáró Egyesülettel karöltve három év kihagyás után újra megrendezi a Dél-Dunántúl hagyományos évzáró teljesítménytúráját a Kelet-Mecsekben. A Karácsony utáni szombat reggelén hat és nyolc óra között kelnek útra a hótól, fagytól vissza nem riadó turisták, hogy zord téli körülmények között teljesítsék a 15 és 43 kilométer közötti távok valamelyikét. Nem szükséges a rajtban eldönteni, hogy melyiket, menet közben is szabadon változtathatnak (a legrövidebb táv kivételével). A legnagyobb kihívást a Dombay Maraton jelenti, amelynél a közel 1900 méternyi szintemelkedéssel nehezített 43 kilométeres távra mindössze 11 óra áll rendelkezésre. De még a legrövidebb, 15 kilométeres útvonal végiggyaloglása is szép teljesítmény, hiszen ez a túra sem kerüli ki a Dél-Dunántúl legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt. A bátor indulókat – a Mecsek közismerten jó turistajelzésein kívül – nyomtatott útvonalleírás és térképvázlat, a terepen szalagozás, frissítő- és melegedőpontok igyekeznek hozzásegíteni a teljesítéshez, amelynek jutalma a célban – a jól megérdemelt forró tea és kiadós egytálétel mellett – névre szóló oklevél és kitűző. A részvétel feltétele az internetes felületen történő előzetes nevezés és a nevezési díj befizetése legkésőbb a túra előtti napon délig.

Dombay-tó

A Dombay-tó egy alig hat évtizedes múltra visszatekintő kis mesterséges állóvíz a Kelet-Mecsek déli előterében, a Zengő lábánál. Az 1960-ban, az akkori Baranya megyei Tanács által kialakított tó környezetében mostanra bájos üdülőtelep nőtt ki a földből, amely elsősorban a környező települések lakói körében népszerű. Kiépült az infrastruktúra: szabadstrand, tűzrakó helyek, parkoló, büfé, gyermektábor létesült. Ez utóbbi a központja az először 2006-ban, az Erdők Népe Természetjáró Egyesület által megrendezett teljesítménytúrának, amely áthalad a Kelet-Mecsek szívének két legszebb településén és négy legmagasabb hegyén.

Útvonalak rövid ismertetése

Az egész túracsokor alapkoncepciója egy maratoni távú körtúra, amelyből rövidítésekkel alakulnak ki a résztávok. A fő útvonal az Ifjúsági táborból északra indul a Zöld sáv jelzésen, majd Piros kereszt – Sárga sávon át ér fel a Zengőre. Innen Sárga sáv – Kék négyzet – szalagozás vezet fel a Somos-hegyre. Majd Zöld sáv – Kék négyzet – Kék sáv – Sárga sáv következik a Cigány-hegyig. Ezután Sárga sáv – Sárga kereszt – szalagozott szakasz visz fel a Dobogóra, ahonnan Sárga háromszög – Sárga sáv – Sárga kereszttel és újabb szalagozással a Somos tetejére jut fel. Tovább a szalagozáson, majd Piros sáv – Zöld kereszt – Piros teli kör – Kék sáv – Zöld kereszt útvonalon Pusztabányára érünk, ahonnan a Kék háromszög visz be Püspökszentlászlóra. Kék négyzet – Zöld kereszt és szalagozás vezet a Hármas-hegy legtetejére, majd ismét szalagozás – Zöld kereszt és újra szalagozással Hosszúhetényig jut. Innen a Sárga háromszög, majd hosszú szalagozott szakasz visz be a célba.

A rövidítések a következőképpen alakulnak: a legrövidebb 15-ös táv már a Zengőről egyenesen Püspökszentlászlónak veszi az irányt. A 25-ös és 30-as táv Somos-hegy után Püspökszentlászló felé rövidít, az előbbi a Hármas-hegyet is kihagyja. Akárcsak a 35-ös táv, amely csak itt vág le a maratoni távból.

A útvonal fontosabb állomásai

Dombay-tó – Zengő – Réka-kunyhó – Somos-hegy – Kisújbánya – Cigány-hegy – Szószék – Dobogó – Somos – Németdöglés – Szederindás-kút – Pusztabánya – Püspökszentlászló – Hármas-hegy – Köves-tető – Hosszúhetény – Dombay-tó

Távok áttekintése

Túra neve                   Táv [km] Szint [m] Szintidő [óra]

Dombay Maraton        42,9           1880            11

Dombay-tó 35              36,7            1500           10

Dombay-tó 30              29,2           1220             8

Dombay-tó 25              23,0             850             7

Dombay-tó 15               14,6             485              5

 

A Mecseki Mátrix Csoport

A szervező Csoportnak nincsen állandó szervezete, az adott túra előtti hónapokban formálódik a feladathoz. A Csoport tagjai között vannak rutinos természetjárók, túrarendezők és kevésbé tapasztalt, de lelkes és önzetlen önkéntes segítők. A túraprojektek közötti időszakban a felelős szervező Kövecs Ferenc viszi a csoport ügyeit, folytatja a kommunikációt úgy a valós (pl. engedélyező hatóságokkal), mint a virtuális térben (pl. közösségi oldalakon).

Támogatóink

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

 

További információ

A túratávok hivatalos kiírása

A túra Facebook-oldala

Nevezési felület

Dombay-tó

Fényképalbum a 2014-es rendezésről

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Mecseki Mátrix Csoport

(0-24) +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény innen letölthető PDF formátumban: DM_PressRelease_181216

1,281 total views, no views today

Kategória: PressRelease, TT | Hozzászólás most!

Az’ geo-láda rejtéseknek kategórizálásárúl…

“Nem szeretnék B kategóriás rejtéseket.” [írja egy moderátor egy folyamatban levő bírálat során] Remélem, hogy itt csak értelmezési probléma van és nem képmutatás…
Ha az előbbi, azon tudok segíteni: nálam ez a betűjeles kategória azt jelenti, hogy az átlagjátékos mennyi áldozatot hajlandó hozni egy helyszín, attrakció felkereséséért, mekkora (autós) utat/kitérőt tesz meg, hogy eljusson oda. (Kerékpárral, gyalogosan mások – nagyságrenddel kisebbek – a távolságok.)
A kategória: átutazom az országon (vagy több országon), hogy lássam, akár 50-500 km-t is megyek érte;
B kategória: tájegységen belül kisebb kitérőt teszek érte, legfeljebb 50 km-t;
C kategória: a szomszéd faluig hajlandó vagyok elmenni érte, legfeljebb 5 km-t;
D kategória: pár percre hajlandó vagyok letérni az utamról érte, legfeljebb 500 m-t;
E kategória: ha nem lenne itt láda, semmiképpen nem keresném fel.
Az A kategórián belül vannak:
AAA Valódi nemzetközi attrakciók, amelyek annyira egyediek, hogy a világ minden tájáról vonzzák az embereket pl. Vatikán, ©kocjani-barlang
AA Helyszínek jelentős regionális vonzerővel, a környékbeli országok látogatói útnak indulnak a felkeresésére pl. Badacsony, Dunakanyar, Aggtelek
A Helyszínek jelentős belföldi vonzerővel pl. jáki templom, Nagy-Milic
Nyilván a kategóriák
– teljesen egyéniek: minden egyes személynek mások a preferenciái (bár jól tipizálhatók), amelyek időben sem állandóak (ld. természeti látnivalók vs kulturális örökség)
– önkényesek, hiszen valójában kontinuumot alkot a vonzerő mértéke (de jól meghatározzák a jellemző típusokat).
A geocachingen belüli érdekes jelenség, hogy a rejtés önmagában is lehet attrakció, illetve több (akár különböző attraktivitású) helyszínt össze lehet fogni egy multiba (“Pekidzs, ju nó!”), így szintet lépve a vonzerőben.
Ezek nyilván módosítják az egyedi értékek helyét a skálán.
Viszonylag új trend az ún. tematikus sorozatok megjelenése, amelyek valójában multiládák, hiszen olyan attrakciókat mutatnak meg, amelyek önállóan legjobb esetben is B-kategóriásak lennének, de jellemzően inkább C, D vagy éppen E kategóriába esnek. Csak azért jelenhetnek meg, mert egyfajta csomagot alkotnak.

3,296 total views, no views today

Kategória: GC, GCanalysis, GCDev | Hozzászólás most!

Másfél napot gyalogolni egyhuzamban? Megcsinálják! Idén is a Mecsekben lesz a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúrája

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. április 20. 08:00

A hosszú hétvégén az előrejelzés szerint optimális kora nyári kirándulóidőben vághatnak neki a Mecsek bérceinek a legkeményebb teljesítménytúrázók. Április utolsó és május első napján az elhivatott önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport immár harmadszor rendezi meg a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúráját. Az idei kiírás még a tavalyinál is nehezebb, mert ezúttal ellenkező irányban, „felfelé” haladnak a turisták. Így a legnagyobb kihívást jelentő Mecseki Trinity végigjárása során 155 kilométeren közel 4500 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a résztvevőknek a 36 és fél órás szintidőn belül. Hétfő reggel a Mecsek nyugati határán fekvő Bükkösdről kelnek útra, hogy kedd estig átsétáljanak Abaligetre, ám közben érintik a hegység keleti szélén található Mecseknádasdot és a tájegység legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt is. Szerencsére nemcsak extrém távokon lehet indulni. Míg a legrövidebb, 12 kilométeres útvonal megfelel a teljesítménytúrázással most ismerkedőknek, addig a gyakorlottabbak 15 és 130 kilométer között választhatnak képességeikhez illő távot.

Mátrix tematika

A túra arculata az 1999-es klasszikus cyberpunk film, a Mátrix tematikájára épül. A filmnek az az emlékezetes jelenete a kiinduló kapcsolódási pont, amikor a főszereplő (Neo) a kék és a piros pirula között választ – ahogy a túrázó is választhat a Mecseket átszelő két legfontosabb regionális túraútvonal, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és a Dél-Dunántúli Piros (DDP) között. Eltérés a film világától, hogy a túrázó mindkét “pirulát” elfogyaszthatja egy hétvégén.

Útvonalak rövid ismertetése

Hétfőn reggel 6:30 és 8:00 között a bükkösdi sportcsarnoktól rajtol a mezőny, együtt kelnek útra azok, akikre 27 km és azok, akikre 155 km vár. A Piros sáv jelzést követik a Mecsek nyugati nyúlványain felkapaszkodva, Meleg-mál-tető és Farkas-tető érintésével, majd az egykori Petőcz-aknától a Jakab-hegy északi oldalán kanyarognak. A volt Szentkúti erdészháznál átkelnek az Abaligetre vezető műúton és Remete-réttől közel szintben jutnak el Dömörkapuig, ahol elbúcsúznak a Mecseki Hajnalpír résztvevőitől, hiszen nekik itt a cél. Kis-rét és Kantavár után a Mecsek-háti műutat keresztezve a festői Nagy-mély-völgybe ereszkednek le. A Kőlyuki betérőnél átkelnek a 66-os főúton és dombokon át hullámozva Sikondára, Körtvélyesre, Mecsekjánosiba, majd a magyaregregyi Máré vára Kempinghez érnek. A Mecseki Pirula teljesítői itt befejezik útjukat, de a többiek továbbhaladnak felfelé a Vár-völgyön és a Pásztor-forrás feletti nyeregtől felkapaszkodnak a Cigány-hegy kilátójához. Innen a Mecseki Trinity résztvevői a Zengőt és a Hármas-hegyet érintő kemény betétkör után a Piros sávot követve vándorolnak tovább egészen Mecseknádasdig, együtt a Mátrixosokkal és a Mecseki Piros Bogyó útvonalán haladókkal, viszont a Mecseki Morpheus követői már indulhatnak visszafelé. Míg a Piros Bogyó a Tájházban célhoz ér, addig a két leghosszabb táv túrázói – kiegészülve az innen induló Mecseki Kék Bogyó mezőnyével – átszelik a nagyközséget és a Schloßberg étteremnél a 6-os főúton átkelve elbúcsúznak a Piros sáv jelzéstől. Felkapaszkodnak a Kék négyzeten, hogy Arany-földnél a Kék sávra váltsanak. A Templom-hegy oldalából a Réka-vár alatt érnek ki a műútra és Óbányán, a látványos Óbányai-völgyön, majd Kisújbányán áthaladva ismét érintik a Cigány-hegy ellenőrzőpontját. Innen a Hidasi-völgyön keresztül Zobákpusztára, majd Köves-tető és a volt Hársas kulcsosház érintésével Árpádtetőre mennek, ahonnan Fehér-kutat, Büdös-kutat felfűzve ismét Remete-rétre érnek. Az utolsó nagy kapaszkodás felvezet a Jakab-hegy tetejére és kurta zsongor-kői kitérő után az útvonal hosszan ereszkedik Abaligetre. Morpheus követői itt megpihenhetnek, de a leghosszabb távokra még egy rövid, de embert próbáló kör vár a község körüli dombhátakon. Ez a kis kör Mecseki Déjà Vu néven önálló túra keretében is bejárható kedden délelőtt. A másik gyermekbarát túra a Tubes-Misina-gerincet körbejáró Mecseki Fehér Nyúl, amelynek teljesítésére hétfőn van mód, dömörkapui indulással és érkezéssel.

A résztvevőket a mecseknádasdi “fordítónál” paprikás krumpli, Máré Vára Kempingben virsli, a célban babgulyás várja. Ezen kívül szendvics, zsíros, májkrémes, lekváros kenyér és édességek szolgálják az energiapótlást a többi frissítőponton.

Az útvonalak becsületes végigjárását ellenőrzőpontok segítik, ahol az áthaladást pontőrök aláírása, pecsételése vagy a Dél-Dunántúli Kéktúra bélyegzőlenyomata igazolja.

A tájékozódást – a Mecsek remek turistajelzései mellett – GPS-re tölthető nyomvonalak, összefoglaló útvonaltáblázat, itiner és helyenként szalagozott útvonaljelölés segíti.

A sikeres teljesítésért különleges díjazás jár: Teimel Cintia és Sibak Szabolcs mecseknádasdi keramikusműhelyében egyedi plakettek (Trinity), befutóérmek (Mátrix és Morpheus), illetve kézzel mintázott zománcozott gyöngyök (összes táv) készülnek.

A 20 km-nél hosszabb távokon a részvétel feltétele az előzetes nevezés. Határidő: 2018.04.25 16:00

A útvonal fontosabb állomásai

Bükkösd – Dömörkapu – Cigány-hegy – Hármas-hegy – Zengő – Cigány-hegy – Mecseknádasd – Óbánya – Cigány-hegy – Zobákpuszta – Remete-rét – Zsongor-kő – Abaliget – Régi alagút – Abaliget

 

Név Rajt Cél Táv [km] Szint+ [m] Szintidő [h]
Trinity Bükkösd Abaliget 155 4500 36,5
Mátrix Bükkösd Abaliget 135 3600 34,0
Morpheus Bükkösd Abaliget 100 2700 27,0
Piros
Bogyó
Bükkösd Mecseknádasd 68 1800 18,0
Kék
Bogyó
Mecseknádasd Abaliget 68 1800 17,0
Pirula Bükkösd Magyaregregy 52 1300 12,5
Hajnalpír Bükkösd Dömörkapu 27 770 7,5
Fehér
Nyúl
Dömörkapu Dömörkapu 15 330 5,0
Déjà
Vu
Abaliget Abaliget 12 250 4,0

A Mecseki Mátrix Csoport

A szervező Csoportnak nincsen állandó szervezete, az adott évi túra előtti hónapokban formálódik a feladathoz. A Csoport tagjai között vannak rutinos természetjárók, túrarendezők és kevésbé tapasztalt, de lelkes és önzetlen önkéntes segítők. A túraprojektek közötti időszakban az ötletgazda és felelős szervező Kövecs Ferenc viszi a csoport ügyeit, folytatja a kommunikációt úgy a valós (pl. engedélyező hatóságokkal), mint a virtuális térben (pl. közösségi oldalakon).

Támogatóink

Bükkösd község önkormányzata

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

Együttműködő partnereink

Máré Vára Kemping

Óbánya Jéhn vendégházak és kocsma

Teimel Cintia kerámia

További információ

A túrák hivatalos kiírása

A túra Facebook-oldala

Nevezési felület

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Mecseki Mátrix Csoport

(0-24) +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény itt letölthető PDF-formátumban.

5,001 total views, no views today

Kategória: MecsekiMatrix, PressRelease, TT | Hozzászólás most!

A hazai geocaching arcképcsarnoka 2. rész sokoto5 – Szabó Bálint

Hosszú szünet után végre újabb bejegyzéssel gyarapodik az Arcképcsarnok. Ha lenne a hazai geocachingben Rookie of the Year-díj, akkor 2017-ben minden bizonnyal sokoto5 kapta volna. Szerettem volna megtudni, hogy ki lakik a felhasználónév mögött, így az MGKE nyilvános elnökségi ülése előtt leültünk egy szűk félórára beszélgetni. Ennek felvételét teszem most közzé – szokás szerint vágatlanul. A háttérzaj miatt talán nem volt a legszerencsésebb helyszínválasztás az IKEA étterme, de a logisztika most ezt tette lehetővé. A figyelmes fül a zajban felismerhet néha beszédfoszlányokat, de készült leirat is, hogy megelőzzük a hallgatói halláskárosodást. 😉 A hangfelvétel (mp3 formátumban) itt, a leirat (pdf formátumban) itt található.

FairyGeo 2018.03.21 Budapest, Örs vezér tere
Szabó Bálint, Kövecs Ferenc
Transzkript: Kövecs Ferenc 2018.03.23-04.01.
00:00 F: Van kis alapzaj, de az nem jelent akkora problémát. 2018. március 21-e 16 óra 35 perc és sokoto5-tel ülök itt az Ikeának az éttermében. Köszönöm, hogy eljöttél.
S: Köszönöm, hogy meghívtál.
00:17 F: Nem annyira nagyon hivataloskodó ez, igazából. Talán láttad a blogomban, hogy ilyen kötetlen beszélgetések. Van egy mikrofon is a háttérben, de igazából a lényeg az mégis az emberi oldala ezeknek. Szóval a szokásos kérdések, hogy… hogy… hogy kezdtél el játszani, hogy kerültél kapcsolatba a játékkal?
S: Hát, úgy volt, hogy talán 2015-ben… Hát, mi szoktunk menni a… ilyen tágabb családdal Húsvétkor ilyen… hát, ilyen falukba. Mindig elmegyünk. És…
00:49 F: Rokonlátogatás? Vagy ilyen…
S: Csak így… nyaralásszerűség.
F: Aha, aha.
S: És akkor ott a… unokatesómék már tudtak erről a játékról vala… Asszem a… hát, az unokatesóm anyukájának már a barátnője tudta ezt a játékot és mutatta nekünk. De nem biztos. És hogy ők mutatták és akkor ott asszem elmentünk megkeresni két ládát. És utána mi ott… itt a környéken is megkerestünk néhányat. De akkor még nem regisztráltunk, vagy ilyenek, csak így játszottunk. Aztán valahogy így elült. És most így újra előjött.
01:26 F: Aha. Végül is Te a saját neveden tavaly nyáron regisztráltál, ugye?
S: Igen, de igazából ez a fe… Hát, úgy volt, hogy regisztráltunk előtte a geocaching.comra ezzel a névvel. Aztán ugye elfelejtettük az egész játékot meg mindent. Aztán így amikor újra valahogy így eszembe jutott, akkor rákerestem. És akkor el volt mentve a jelszó, meg minden be volt lépve alapból. És akkor azt gondoltam, hogy legyen így ez a név.
01:51 F: Aha. Aha. Egyébként ez… ez… mindenkinek van valami kis eredetmítosz, hogy a felhasználóneve az miből származik. Nálad miből származik?
S: Hát, ugye apukám regisztrált a geocaching.com-ra és úgy volt, hogy mesélte, hogy ő ezt… álmodott egy városról, aminek az a neve, hogy Sokoto.
F: Aha.
S: És… és akkor így emlékezett így a helyekre, meg minden. És akkor rákeresett reggel. És akkor tényleg létezett egy ilyen város. És akkor ezért használta ezt a felhasználói nevet…
F: Aha.
S: Regisztrációkor a helyekre.
02:25 F: És akkor… hát, végül is tulajdonképpen a regisztráció az nem a Te saját regisztrációd?
S: Hát, először igen, apukám regisztrált, mert először ők nekik mutatták, meg minden. Szóval először ők kezdték el.
02:36 F: Aha. És átvetted a hatalmat e fölött a júzer fölött akkor, gyakorlatilag?
S: Igen.
02:41 F: És igazából a… ami… ami nagyon különleges, hogy… hogy nagyon gyorsan nagyon sokat kezdtél el rejteni. Ez… ez… ez hogy volt, hogy… hogy… hogy alakult, hogy… Vagy hogy mentél el ilyen irányba igazából? Mert… mert, ugye, van, aki – mittudomén – két-háromezer megtalálás után sem rejt még igazából ládát. Van akinek meg ige… inkább az a fontos, hogy megmutasson helyeket. Nálad hogy volt, hogy inkább az utóbbi?
S: Hát, úgy volt, hogy először a geocaching.com-on játszottam, amikor így eszembe jutott. És oda is rejtettem először, mert amikor még így az elején voltunk, akkor is volt amikor négy talá… ládát találtam meg, akkor is azt mondtuk, hogy milyen jó lenne, ha mi is rejtenénk egyet ide a környékre. Aztán láttuk, hogy hetvenöt kell. És…
03:27 F: Aha. A hu-n, legalábbis.
S: Igen. És akkor valahogy, amikor újra eszembe jutott, akkor a geocaching.com-ra kerestem rá. Nem tudom… És akkor ott láttam, hogy ott így lehet rögtön rejteni. És akkor úgy volt, hogy… hogy akkor oda rejtettem és akkor így közbe… Hát a geocaching.hu-ra egy kicsit később… később regisztráltam. És…
03:53 F: Ezzel egyébként én is így voltam. Mondjuk nálam csak egy vagy két nap volt a különbség a kettő között.
S: Hát, asszem négy hónap különbséggel regisztráltam. De előtte is kerestem ládákat a hu-n, csak úgy volt, hogy ugye nem kell beregisztrálni ahhoz, hogy lásd a térképet meg mindent. És ezért nem is regisztráltam be, csak hogyha volt így a com-osok körül egy hu-s, akkor azt is megkerestem. És a jelszókat meg lefotóztam mindig, hogyha esetleg be akarnám logolni. Aztán később belogolgattam, hogy, ugye, több… előbb meglegyen a hetvenöt.
F: Aha, aha.
S: És amikor meglett a hetvenöt, akkor eleinte néhány com-os ládámat akartam, hogy vigyem ide a hu-ra. Az a… első az a Városkútnál volt és úgy jött…
04:32 F: [telefon megszólal] Pillanat, ezt kinyomom most már. Mondjad csak, közben ezt kinyomom mindjárt.
S: Szóval először a Városkútnál volt egy geocaching.com-os ládám. Azt akartam a hu-ra feltenni, merthogy érdekes ez a kút.
F: Aha.
S: És akkor ott írta… írták a moderátorok, hogy mi lenne, hogyha lenne egy ilyen multi. És akkor… és akkor jó ötletnek tartottam én is. És akkor így lett az első. Aztán a többi az inkább így, mint… a szűk környékemen találtam helyeket nekik. A… például néhányba így véletlenül bukkantam bele ládakeresés közben, meg ilyenek. És… hát valamelyik… amik… amelyik a… általában amit szeretnék ott a környékemen, akkor azt addig próbálom így módosítgatni, amíg át nem megy.
05:19 F: Aha, aha. Hahhaha. Igen, tehát végül is a moderátorokkal akkor azért küzdesz ezek szerint Te is.
S: Igen. Hát, valamelyik a hetedik kör után ment át.
05:26 F: Az igen! Az már szerintem… az már gyakorlatilag ilyen… ilyen rekord…
S: Igen.
05:31 F: Nagyjából, a hétkörös moderáció. Most nekem asszem, ami konkrétan ilyen utolsó… ilyennél hat volt a legtöbb, ami… ami volt. De… tehát akkor lényegében ez egy… Neked interaktív? A dolog? Tehát, hogy…
S: Igen. Hát, meg úgy is szoktam, hogyha van ilyen nagyobb dolog, amit módosítani kell, akkor inkább megvárom, hogy lejárjon és akkor ott újra megmódosítom, meg minden, mert, nem tudom, szerintem egyszerűbb.
F: Aha.
S: Mert hogy így, hogy úgy újra így bekerül oda a rendszerbe és nem látták és nem biztos, hogy vissza tudnak nézni, hogy módosítottam-e. És ezért inkább mindig újra beadom. És…
06:06 F: Mert elvileg… nekem mondjuk jöttek ilyenek, hogy… hogy vissz.. „Ezt és ezt módosítsd! Visszanézek majd.” Aztán persze nem mindig néznek vissza, mert a moderátorok is emberek, nyilván.
S: Hát, az ilyen apróbbakat szoktam úgy, hogy még a… közbe és a nagyobbakat meg majd így utána.
06:23 F: Aha. Tehát hogy inkább kivárod, hogy fusson le…
S: Hát, igen.
06:25 F: És akkor tiszta lappal újból nekifutsz a következő körnek?
S: Hát, igen, jobban szeretem.
F: Aha, aha.
S: És ezért szoktak ilyen sok moderációs körig felhalmozó… felhalmozódni, ezért.
06:36 F: És milyen… milyen százalékban vagy sikeres a moderáción, hogy… hogy át tudd küzdeni a ládákat? Tehát hogy mondjuk hányból hány megy át? Most asszem, hogy tizenhat dobozod van. Most igazából egy van, ami nem saját, ami adoptált.
S: Aha, igen, azt adoptáltam. Azt ott a… Érd környékén… sokat kell arra mennünk, mert ott van sport… Tehát hogy ott vannak meccsek. És akkor ott gondoltam, hogy…
07:00 F: Mit sportolsz, egyébként?
S: Floorballt.
F: Aha.
S: Ez ilyen hokiszerű sport, igazából.
07:05 F: Aha. Tehát végül is a tizenöt láda az mind saját…
S: Igen.
07:09 F: Rejtés. Saját… saját dizájn, saját tervezés. Hányból sikerült tizenötöt átküzdened?
S: Hát, asszem most harminc van, ami még így nincsen így… hát, így… vagy negyven? Nem. Negyven összesen van. De… de abban benne van az a tizenöt is.
F: Aha, aha.
S: És úgy van, hogy egy csomó van, amit így… most így várok, hogy azt majd esetleg később még megcsinálom, de a… azok… hát, általában úgy van, hogyha nem megy át, akkor… és úgy miatt, hogy a hely miatt, akkor már próbálkozom…
07:42 F: Elengeded? Vagy próbálkozol még vele?
S: Hát, még próbálkozom két-háromszor, de hogyha nagyon nem, akkor nem.
07:48 F: Hogyha mondjuk egy… mondjuk egy olyant kapsz, hogy gyenge a hely vagy a hu-n ez nem megy át, vagy ez… akkor… akkor… akkor azért elengeded vagy… vagy próbálkozol?
S: Elengedem, kivéve hogyha a környéken van. Akkor… az volt a hét moderációs kör. Hogy ott asszem öt, vagy valami ilyesmi… Tehát hogy egy vagy két különbség volt a…
F: Aha.
S: A plusz-mínuszban.
08:05 F: Tehát nem tűnt reménytelennek a dolog.
S: Igen. Nem tűnt…
08:08 F: Vagy úgy… úgy tűnt, hogy ebből még lehet azért még valami.
S: Igen. És akkor úgy gondoltam… Meg hát ugye a környéken is lehetett… a környékünkön vannak. Meg szeretem azt is, hogyha… hogyha Budapesten belüli, mert én BKV-val tudok közlekedni csak.
08:21 F: Aha. Miért, most hány éves vagy egyébként?
S: Tizennégy.
08:24 F: Betöltötted már? Vagy…
S: Igen. Most töltöttem be nemrég.
08:27 F: Jól van akkor. Ma már, valamilyen szinten már felelsz a tetteidért.
S: Igen. És… hát, igazából a legtöbbet, azt ilyen… gondolom láttad, hogy nem ilyen kiránduló… Vagy hát sok van kirándulós is, de a legtöbb az inkább ilyen… ilyen közel lehet hozzá menni.
F: Aha, aha, aha.
S: BKV-val leginkább.
08:49 F: Tehát lényegében az a… az a szempont, hogy… hogy… hogy el tudjál oda jutni…
S: Hát, igen.
08:54 F: Tulajdonképpen BKV-val is, hogy így… így tudd karbantartani vagy egyáltalán kirejteni, satöbbi.
S: Igen, de…
08:59 F: Hogy találod a helyeket?
S: Hú, hát ez… hát… ami a környékemen van, azt, ugye…
09:04 F: Azt ismerted már?
S: Igen. A… vannak ilyen weboldalak, amiket így szoktam nézegetni, hogy vannak valami érdekes helyek: a kastelyok.com, meg a csendhegyek.
09:16 F: Csendhegy az gondolom a kálváriát jelenti.
S: Igen. A kálváriákat szeretem, mert mindig szép a kilátás, meg olyan misztikus az egész.
F: Aha, aha.
S: Azért van, asszem, négy kálváriás is.
F: Ja, a Solymár volt, meg…
S: És most van a Visegrád, Szentendre és Isaszeg.
F: Aha, aha.
S: És…
09:34 F: Azért ez már egy egész szép táv így egymáshoz képest így keresztbe.
S: Igen. A… hát, még szoktam azt, hogy a… van ilyen, a maps4me. Az egy ilyen térkép. És ott rákeresek a… ilyen szavakra, hogy megnézem, hogy a környéken mégis vannak-e források vagy, nem tudom, tanösvények. Vagy azokat megnézni, hogy azok, így a környékemen, hogy milyen állapotban vannak…
F: Aha, aha.
S: Hogy mennyire szépek. Mert nem mindig találok képet róluk, hogy most így abból is lássam. Meg néha azt is szoktam, hogyha utazni kell egy kicsit hozzá, mondjuk távolsági busszal, akkor hogy inkább így először csak ilyen… Tehát hogy így összekeresgélek képeket és úgy berakom, hogy…
10:16 F: Amit ugye moderátor „netről levadászott fotókkal és összeollózott szöveggel”, hehe.
S: Hát, de akkor mindig odaírom az elejére, hogy ez még nem a végleges.
F: Aha, aha.
S: Hogy még változtatni fogok saját képekkel, meg minden.
10:29 F: Tehát végül is nem… nem akarsz esetleg pórul járni, hogy kimész…
S: Igen.
10:32 F: Úgymond költségekbe vered magad és… és saját fotókat csinálsz, saját leírást és akkor mégse fog átmenni.
S: Hát, igen, mert volt, hogy meg…
10:39 F: Megszondázod akkor gyakorlatilag a moderátorokat, hogy maga a hely egyáltalán… Látnak-e rá esélyt?
S: Igen. De valamikor már így a… úgyis nyomnak mehetet, hogy még nincs is meg a végleges ládaoldal.
F: Aha, aha.
S: De ezt legtöbben megvárják azért, hogy mi lesz belőle.
10:55 F: És egyébként hogy érzed, hogy… hogy… hogy a személyedhez hogyan viszonyulnak a moderátorok?
S: Hát…
11:01 F: Találkoztál valamelyikükkel személyesen, például?
S: Nem, moderátorral nem találk… Vagy lehet, hogy igen? Nem, nem találkoztam. Hát, inkább ládázás során ilyen más ládászokkal találkoztam, de még nem…
11:12 F: Véletlenül összefutottatok?
S: Igen.
11:13 F: Nem egy ilyen, hogy mittudomén, „együtt elmegyünk kincset keresni”, hanem csak össz…
S: Igen.
11:17 F: Valamit kerestél és összefutottál valakivel. Egyébként ezek… ezek nekem is mindig kellemes élmények, amikor így tök váratlanul…
S: Igen.
11:20 F: Egy adott helyen egyszer csak… Olyan is volt már, hogy így kerülgettük egymást és egyik sem akart odamenni a ládához.
S: Igen.
11:31 F: Hogy nehogy lebuktassuk a dobozt és közben kiderült, hogy ők is azért vannak ott, amiért én.
S: Igen. Pont a Te ládádnál volt ilyen, hogy összefutottam a Madárbarát tanösvénynél és… Hát, meg amikor még így Budapesten a belvárosiakat szed… keresgettem, akkor sok külföldivel talál… nagyon sokkal.
F: Igen?
S: Igen. Tehát pont… mondjuk pont ilyen turistaidőszakból visszavolt, amikor keresgéltem a Belvárosban.
11:55 F: Aha, aha. És egyébként… milyen… van valami konkrét célod, hogy – mittudomén – rejtések száma vagy valamilyen terület bemutatása vagy ilyesmi? Vagy igazából csak próbálkozol, hogy minél több legyen?
S: Hát, igazából mostanában amit szeretnék nagyon, hogy ott legyen jó sok, vagy hát jó sok érdekes láda, az a gödöllői dombok, mert… mert ugye ez a környékem.
F: Aha.
S: És…
12:21 F: Merrefelé laktok egyébként?
S: Hát, Budapest peremkerületében, XVI. kerületben.
F: Aha, aha.
S: Az ugye pont a lábánál van. És pont van nekünk így kilátás is a dombokra, meg minden. És ott van jópár. Meg a… meg a Pilis, meg a Visegrádi-hegység. Nem tudom melyik… hol van a határ, de… azon a részen.
12:41 F: Azt mondják, hogy a Dera-szurdok, az a határ. Attól… attól lefelé van Pilis, fölfelé Visegrádi-hegység.
S: Igen.
12:48 F: Ott ahol a kék… Kék sáv ott kanyarog, hát végül is az… az a… Attól lefelé, az ugye inkább ilyen mészkő, meg… meg dolomit, fölfelé meg vulkáni. Nagyjából ez… ez a…
S: Hát…
12:59 F: Legjobb tudomásom szerint. Bár nekem ez ugye idegen terület, valamilyen szinten.
S: Hát… hát, igazából én sem tudom, hogy most mi a különbség a kettő közt, de…
13:07 F: Hát maga az, hogy tulajdonképpen más kőzetből, más… más a… más azért a formakincs. Tehát a… ugye a Pilisben azért vannak, mittudomén, ilyen… ilyen dolomitsziklák, mészkőbarlangok, adott esetben, bizonyos helyeken. A Visegrádi-hegység meg kifejezetten egy vulkáni… hát, tulajdonképpen egy hatalmas vulkáni kalderának a pereme és, hát, nagyon látványos tud az is lenni egyébként. De maga azt hiszem, hogy a kőzet és a keletkezés, ami miatt különbséget tesznek a kettő között.
S: Igen, pont… pont láttam ilyen vulkáni kifolyást úgy a Visegrád környékén.
F: Aha, aha, igen. Az… az igencsak látványos.
S: Sziklaszerűség. Hát, ilyen… olyan volt, mintha ilyen megfagyott láva lenne.
13:47 F: Tehát akkor tulajdonképpen jól értem, hogy a… a saját lakókörnyezeted vagy lakó környéketeket akarod bemutatni, meg…meg…
S: Nagy részben igen. Meg minél több… hát, én nagyon szeretem a forrásokat is. Így a forrásokhoz is szeretnék ládákat rejteni.
14:02 F: És van, mondjuk, ilyen számszerű célod? Mert emlékszem, amikor én megkaptam ezt a rengeteg ládát még covától, akkor onnantól kezdve nekem az volt a célom, hogy nekem legyen, mondjuk, az országban a legtöbb ládám. Tehát volt egy ilyen… ilyen ambícióm és… és akkor gyakorlatilag addig-addig telt-múlt az idő, addig rejtettem egyre többet, amíg… amíg ezt sikerült elérni. Akkor egyébként MikiCache volt az első helyezett, meg Szoke-Kiss, őnekik voltak ilyen hatvan körüli ládájuk. És… és… tehát nyilván volt egyfajta számszerű mércéje annak, hogy most elérem a célomat-e vagy nem. Aztán nyilván kell újakat keresni, új célokat, mert ha a régit elérted és leülsz és megelégszel, akkor… akkor úgy ellaposodik a történet. Szóval Neked van ilyen konkrét, számszerűsíthető célod?
S: Hát nekem az a célom, úgymond, hogy Budapesten belül legyen… Tudom, hogy nagyon sok van alapból, de hát én szeretem Budapestet és hogy ott legyen még több, na.. és még érdekes… hát, hogy érdekes helyeken legyenek azért, nyilván, csak hogy ott lehessen Budapesten belül menni vagy környékén keresni.
15:02 F: Aha, aha. És egyébként szüleid hogy viszonyulnak a… a játékodhoz? Merthogy kicsit… tehát az mondod. hogy apukád regisztrált és most kicsit túlnőttél rajta, nem, ebben az intenzitásban?
S: Hát, igen, ő akarta úgy, hogy így kicsábít minket kirándulni, meg ilyenek.
15:18 F: Ez jól sikerült.
S: Jól sikerült, igen.
F: Jól sikerült.
S: Igen, most már én szoktam így mondani, hogy menjünk már kirándulni, vagy csak… hát, autóval ládázni, vagy ilyesmi.
15:30 F: Egyébként ilyenkor csak családosan mentek? Vagy egyedül bóklászol? Hogy… hogy van ez a…
S: Hát, hétvégén, ugye, sokféle ilyen elfoglaltságunk van. Nekem speciel nincs annyi, de a tesóimnak vannak ilyen… fuvolakoncert. Minden hétvégén van hokimeccse az öcsémnek. Szóval akkor nem tudnak… nem tudunk nyilván elmenni, ezért általában egyedül elmegyek, tömegközlekedéssel. De úgy kéthétvégente szokott az lenni, hogy elmegyünk kirándulni mondjuk a Pilisbe vagy ilyen helyekre.
F: Aha.
S: Szóval szoktunk családosan. Családosan általában inkább olyant… olyant akarunk, hogy legyen ilyen ajándékosabb láda, mert egyelőre azt szeretik a tesómék. Ajándékokat csereberélni.
16:13 F: Aha, aha. Egyébként az a része is… Mondjuk hogy… hogy néz ki Nálad például egy… egy elrejtett láda, egy… egy feltöltött, induláskor? Mert énnálam például sokat kritizálják azt, hogy minimál… minimálládákat rakok ki. Igazából csak a legszükségesebb dolgok vannak. Te… Te ezzel hogy vagy? Hogy megtöltöd ajándékkal, meg mindenféle földi jóval?
S: Hát, igazából ami… a Te ládáidban is találtam ajándékokat, meg cseréltem is.
16:36 F: De nem.. nem én voltam, nem én raktam bele. Hehhe.
S: Akkor valahogy így odakerült…
16:41 F: Azt valaki utólag rakta már bele.
S: Hát, igazából fel szoktam. Hát, szoktam bele sokat rakni. Nyilván úgy, hogy be lehessen azért normálisan zárni.
16:49 F: Aha. Milyen dolgokat, egyébként?
S: Hát, amit a tesóim odaadnak. Bár inkább azt szoktam, hogy… hát, így a nagymamámnál van egy csomó játék és akkor onnan belerakok.
F: Aha, aha.
S: Ilyen régi… már mi nem játszunk velük. Meg most ilyen százforintos boltokban szoktam venni még ilyen ajándékokat, amiket belerakok.
17:10 F: Aha. Abban nem gondolkoztál esetleg, hogy ilyen személyes, saját készítésű ajándék vagy valami ilyesmi?
S: Egyszer megpróbálkoztam egy ilyen piros egyes érmével. Hát, annak örültek, de egyébként nem foglalkoztam ilyennel.
17:25 F: És… és amúgy van ennek ugye nyilván egy anyagi oldala is, hogy… hogy… tehát nem a fán teremnek a geoládák, hanem valahol azt meg kell venni, meg föl kell szerelni. Zsebpénzből? Vagy a család segít?
S: Nem. Zsebpénzből veszem. De próbálok mindig úgy megkeresni… Most jó helyzetben vagyunk, mert van a környékünkön ilyen nagy hipermarketek, meg minden. Szóval így próbálom megkeresni, hogy mi az, ami még strapabíró, de még viszonylag úgy… nem drága. Tehát… Most találtam jó boltokat így a környéken, amik olcsók. De egyébként zsebpénzből szoktam.
17:57 F: Aha, aha. Azért… azért végül is költ… költeni kell a hobbira nyilván ahhoz, hogy működjön a történet.
S: Hát, általában úgy akarom, hogy így szettben vannak, hogy több van. Tehát hogy így, mondjuk három össze van téve egy…
F: Aha, aha.
S: És akkor van…
18:11 F: Akkor igazán gazdaságos. Mondjuk tény… tény és való. És… mik a… hogy mondjam, tehát a játéknak a közösségi oldalával foglalkozol-e, például? Tehát ilyen… ugye vannak időnként geocaching-találkozók, versenyek. Akkor ilyen közös bringázások, közös túrázások. Ezek mennyire érdekelnek Téged? Mennyire fognak meg?
S: Hát, arra gondoltam, hogy a következő ilyen valamire elmehetnék. Mondjuk a közös túrázás nálunk azért nem szerencsés, mert… hát, mi ugye elég lassan haladunk és ezért… ezért nem… biztos, hogy hátráltatnánk, meg ilyenek.
18:47 F: Hát ez… de ez normális. A családos tempó az más, mint a… az ilyen hard-core teljesítménytúrázók. De szerintem ez… tehát. ha már elmegy egy csapat, akkor bevárják egymást, nyilván. Vagy úgy… úgy toleránsabbak, azt gondolom, az emberek ilyen… ilyenben.
S: Hát a… volt most nemrég… vagy hát végül is most már rég, a Szilveszter meg a Karácsony. Csak akkor pont el voltunk utazva és akkor így nem tudtunk menni.
19:10 F: Aha. De aztán fölkerestétek végül is a… az ünnepi ládákat? A Geoszilvesztert, meg a -karácsonyt?
S: Hát a… nem, nem kerestük, mert… Hát, nem tudom, nem kerestem meg őket. Meg… télen annyira nem… hideg van egy picit és a… akkor nem szoktam ilyen kirándulósakat…
F: Igaz. Igaz.
S: Csak ilyen városi, meg… hát, ilyen városi, meg… város környéki…
19:33 F: És igazából akkor… akkor a keresés meg a rejtés… hogy mondjam a… amit ráfordítasz energiát, vagy az arány, az milyen Nálad? Tehát hogy… hogy mi a fontosabb? Keresni vagy rejteni?
S: Hát, úgy szoktam, hogy ha… hogy kinézek egy helyet, ahova tudnék rejteni, akkor ott megkeresem a ládi… ládákat, amik ott a környéken vannak. Vagy kinézek egy helyet, ahol sok ládát meg lehet keresni és… és akkor azokat megkeresem.
F: Aha.
S: Hát, így kábé egyensúly.
20:03 F: Igen? Tehát hogy a… hogy… hogy mondjam, tehát mindkét oldalát játszod a játéknak a…
S: Igen.
20:10 F: Tehát nemcsak… Mert ugye van, aki nagyon… nagyon elmegy a keresés irányába, tényleg sok, sok ezer találat…
S: Hát, én… én nem szeretek annyira… tehát hogy azt nem szeretem, hogy ha csak azért keresek meg egy ládát, hogy most így legyen még egy találatom. Meg nem… tehát hogy a…
20:23 F: Pedig azt mondják, hogy „Kell a pont!” Tehát hogy ez egy ilyen szállóige szerű… végül is mondás, igazából a geocaching-oldalon, hogy „Kell a pont.” Hogy azért… azért keresünk ládákat, mert hogy… hogy… hogy a statisztikát javítsuk vele, nem?
S: Hát, én inkább hagyományost, vagy esetleg olyan multit, ami… ami nem ilyen leolvasós, hogy „emléktábla, karakter” vagy „emléktáblának a hanya… valahanyadik szava”, hanem ilyen… ahol van keresnivaló.
F: Aha.
S: Tehát igazából… igen, az még ilyen hagyományos, vagy…
20:56 F: Tehát, hogy végül is maga a, ahogy szokták mondani, a keresési élmény?
S: Igen.
21:00 F: Azért annak is szerepe já… Vagyis… És a… ha így kell egymás mellé tenni a dolgokat, hogy a látnivaló, illetve a… a keresés izgalma? Tehát a… melyik… melyik a fontosabb? Vagy… vagy…
S: Hát, a keresés izgalma.
F: Igen?
S: Szerintem nekem fontosabb. A látnivalót… a látnivalók is érdekesek, csak… hát, nem tudom, én szere… tehát, hogy a… mondom, mondjuk hogyha egy virtuális lenne a parlamentben, lehet, hogy… vagy parlamentnél, lehet, hogy nem keresném meg, de most, hogy egy hagyományos van, és akkor…
F: Aha.
S: Odamegyek megkeresni. Szóval igen, inkább a keresés, de a látnivalókat… Tehát hogy a forrásokat azokat mindet szeretem, meg az ilyen szép kilátós helyeket. Meg épített dolgokat is. Szóval…
F: Aha, aha.
S: Szeretem őket… azokat is megnézni. De, hát, ugye kelljen is keresni valamit.
21:49 F: Ja, ja, persze. Tehát… mert… mert ugye ebben is vannak különböző tendenciák. Valaki inkább a… a játékos, trükkös rejtésekre mozdul rá. Vagy az… az… az számára a nagyobb élmény. Másnak meg inkább az, hogy ha van egy… látnivaló, ahol még soha nem járt, még soha nem hallott róla. És ha esetleg nem annyira igényes a rejtés, akkor is elmegy nála. Most ez… nyilván az optimális az lenne, hogy… hogy nagyon izgalmas rejtések nagyon izgalmas helyeken – csak hát nem mindig jön ez így össze, attól tartok.
S: Hát, igen, ez nehéz. Hát én azt… hát, ugye én… keresés… De azt szeretem, amikor, mondjuk van egy környéki láda és akkor ott írják, hogy „Hú, ez milyen jó!” Merthogy itt még sosem voltak. És akkor ők, ugye, szeretik a látnivalót így, hogy sose voltak itt. Bár, mondjuk most így belegondolva, én is vagyok… voltam olyan helyeken, ahol még sosem voltam, és hogy ez ott volt a környéken.
22:41 F: Aha. Tehát a… lényegében a saját környezetedben is fedeztél föl új dolgokat a játékban való részvételed óta? Hogy…
S: Igen.
22:50 F: Vagy úgy, nyitottabb szemmel jársz, nyitottabban jársz, hogy… hogy „Na, ide is lehetne rejteni.”?
S: Igen, igen. Fedeztem föl… hát, volt a környékünkön még… Hát, jó sok láda volt a környékünkön, mert az pont egy ilyen agglomeráció és akkor ott próbálnak…
F: Aha.
S: Az emberek rejteni. És hogy… néhányat nyilván ismertem, de a… volt olyan, amit nem.
23:14 F: Igazából a… a… közösségi élményre térnék még ki, hogy… hogy tulajdonképpen a… Azt gondolom, hogy… hogy az… az egy jó itt a magyar oldalon, hogy viszonylag rendszeresen, kiszámíthatóan vannak, ugye, nagy geocaching-összeröffenések. Tehát a tavaszi verseny, őszi verseny. Ez… ez minden évben gyakorlatilag van. És… itt tulajdonképpen olyan emberek jönnek össze, akik, úgy… úgy… hát, azonos hobbit űznek és hogy… valamilyen szinten közös… közös betegségük van. Szerintem… annyiból én mindenképpen, tehát viszonylag új játékosként ez… ez… ezt tudnám javasolni Neked, hogy megjelennek akkor az emberek a log… a júzernevek mögött. Mert most igazából tulajdonképpen júzerneveket látsz, vagy amit a profiloldalon esetleg látsz… De hogy emögött igazából a… az ember, a játékos is megjelenik. Mondjuk én is kicsit bort iszok, vizet prédikálok, mert én se sok geoversenyre járok mostanában. De hát nyilván azért ez… ez változhat adott esetben.
S: Hát, én in… tehát, hogy lehet, hogy elmennék a geoversenyre. Nem tudom hol lesz. De a… a… az ilyen Geoszilveszter az asszem, nem az esti, az jó bulinak tűnt, csak ugye akkor el kellett máshova mennünk.
24:33 F: Aha, aha. Jó. Figyi! Az az igazság, hogy… hogy nekem most mennem kell tovább a… az elnökségi ülésre, amit szintén szeretnék… amiről szintén szeretnék tudósítani. Úgyhogy nagyon köszönöm, hogy… hogy le tudtunk ülni beszélgetni. Nyilván ezt lehetne még folytatni. És remélem, hogy lesz is valamikor majd módunk ennek a folytatására. Hát, nagyon sok sikeres ládamoderációt kívánok Neked! Meg…
S: Köszönöm.
24:58 F: Meg ládarejtéseket! És azt gondolom, hogy… hogy egy jó úton indultál el, egy jó irányban. És… és.. és ebből valami egész nagyot tudsz alkotni ezzel a lendülettel és ezzel a fiatalos… ez… ezzel az intenzitással. Úgyhogy köszönöm még egyszer a beszélgetést és akkor sok sikert, sok kellemes ládaélményt kívánok Neked!
S: Köszönöm!
25:20 F: Örülök, hogy találkoztunk.

2,930 total views, no views today

Kategória: GC, GCprofiles | Hozzászólás most!